Szolgáltatások


Általános Információk
Várandósgondozás
Jogosítvány
Díjtételek

A  
gomb használatával bármikor visszatérhet a lap elejére!  
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

                                                                  
Hogyan készüljön a háziorvosi rendelésre?

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy bizalommal fordulhat hozzánk bármilyen kérdéssel, amely az Ön egészségével, betegségével függ össze!

Fontos, hogy ne felejtsen el semmit, ezért célszerű, ha kérdéseit, problémáit feljegyzi, elhozza leleteit, zárójelentéseit, a szedett gyógyszerek listáját. Amennyiben kórházi zárójelentését, szakrendelői ambuláns lapját csak 1 példányban kapta meg, kérem fénymásoltassa le azt, hogy 1 példányban a háziorvosi kartonjában is megőrizhessük.

Az otthon mért vérnyomás- és vércukorértékekről dátum és óra szerint tanácsos feljegyzést készíteni. Munkánkat nagyban megkönnyíti, hogyha ezeket az otthon mért értékeket az Erodium rendszerben is regisztrálja. Amennyiben a mért értékekkel kapcsolatban van valami észrevétele, jegyezze fel azt is.

Táppénzes állományról:

Amennyiben Ön praxisomban táppénzes állományban van, és kórházba kerül, kérem 24 órán belül (ill. a következő munkanapon) értesítsen erről, hogy a praxisban  megkezdett táppénzes állományt megszakítsuk.

Munkáltatója felé a kórházi tartózkodását az ellátó osztályon kiadott, a zárójelentéséhez csatolt táppénzes formanyomtatvánnyal tudja igazolni.

Amennyiben a kórházi kezelést, vizsgálatot követően további táppénzes állományra van szüksége, erről is 24 órán belül (ill. a következő munkanapon) tegyen bejelentést!

A hosszabb táppénzen lévő pácienseknek legalább 2 hetente meg kell jelennie háziorvosi vizsgálaton. Amennyiben nem jelenik meg ezen időtartamban kontroll vizsgálaton, nem tudom tovább táppénzes állományban tartani, ki kell írnom keresőképesnek!!

Szakorvosi gyógyszerjavaslatok:

Szakorvosi javaslathoz kötött kedvezményes gyógyszerfelírásra csak érvényes, külön mellékletként, szabályosan kitöltött szakorvosi formanyomtatvány bemutatása, átadása esetén van lehetőségünk. Kérem ezen formanyomtatványok megőrzését, mielőbbi átadását.

Családorvosi „zöldkártya”

Az Egészségügyi törvény 40 éves korig 3 évente, 40 éves kor felett 2 évente kötelező családorvosi vizsgálatot ír elő. Amennyiben a továbbiakban is praxisomhoz szeretne tartozni, és 2-3 éven belül rendelésen nem jelent meg, kérem a közeljövőben tegye tiszteletét. A 3-4 éve meg nem jelenteket a praxisból kijelentem.

Egészségmegőrzés:

Az egészségmegőrzés érdekében időszakosan különböző szűrővizsgálatokon javasolt a részvétel. A következő szűrővizsgálatok rendszeres végzése javasolt: vérnyomásmérés, vérvétel, emlő önvizsgálata + mammográfia, rejtett bélvérzés, tüdőszűrés, fogászati–szájüregi szűrés, urológia, nőgyógyászat, bőrgyógyászat. Magasvérnyomás és cukorbetegség miatt kezelteknek: szemészet, EKG. Ezen vizsgálatok esedékességéről a rendelőben, a honlapon, illetve személyesen tájékozódhat.

Adókedvezmény:

Bizonyos krónikus betegségben szenvedők jogosultak adókedvezményre.  Ezt a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szabályozza. Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) mellékletében meghatározott betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító, a mellékletben meghatározott adatokat tartalmazó igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy abban az esetben, ha az állapot a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján végleges, a beteg választott háziorvosa állítja ki.

Ami kell hozzá:

A szakambulancia igazolása adott betegség fennállásáról, súlyosságáról, kritériumairól (335/2009 Kormányrendeletnek megfelelően)
A szakambulancia igazolása arról, hogy adott betegség nem gyógyítható, az állapot végleges
Az alábbiakban átnézhetik a jogszabályt, illetve a betegségek listáját. Csak és kizárólag azoknak állítható ki az igazolás, akik a listában feltüntetett betegségben szenvednek, és abban az esetben, ha az igazoláson szerepel: VÉGLEGES az állapot. ( Például E1170 igen, E1190 nem!)

A lista nem a korrekt BNO kódokat tartalmazza, ma már minden BNO 5 jegyű, tehát 1 vagy 2 nullát utána kell gondolni a kódnak.

Kormányrendelet az adókedvezményről (335/2009)

A kormányrendeletben szereplő adókedvezményre jogosító betegségek listája
JOGOSÍTVÁNY:

                                                                                  


2015. április 1-vel megváltozott a korhatár. Mostantól 50 éves korig adjuk 10 évre a jogosítványt. 50 és 60 éves kor között 5 évre, 60 fölött 3 év, 70 fölött 2 év.

Jogosítványt mindenkinek csak a saját háziorvosa adhat. Ez alól csak egy kivétel van: az üzemorvos, aki több éve ismeri a vizsgálatot kérő személyt. Sajnálatos módon néhány  orvos vizsgálat nélkül is kiállítja az alkalmassági véleményt!   Mindenkit arra buzdítok, (főleg a gépjárművezető jelölteket), hogy vizsgáltassa meg magát háziorvosával. Az első vizsgálat alkalmával színlátás vizsgálat is történik, ami nagyon fontos a későbbiekben. Ha színtévesztést észlelünk, szemész szakorvos véleményét kell kikérnünk.

A rendelet azért nagyon hasznos, mert ismeretlen orvos előtt könnyen letagadhatók bizonyos betegségek, amelyek miatt nem vezethetne a beteg. A legkézenfekvőbb példa az epilepszia, amely két rosszullét között észrevehetetlen. Sokan nem hajlandók ezt tudomásul venni, és mindenképpen vezetni szeretnének, ezért próbálkoznak idegen orvosnál, kockára téve ezzel mindannyiunk, és gyerekeink testi épségét. Hasonló a helyzet drogfüggő, alkohol függő beteggel is. Nem kétséges, hogy egyedül a háziorvos rendelkezik  a szükséges információkkal.

A jogosítványhoz érvényes labor eredmény bemutatása szükséges. Akinek nincs a vizsgálatkor, utólagos bemutatást is elfogadunk. Beutalót természetesen ilyenkor adunk.

A vizsgálat anyagi oldalát a rendelőben kell rendezni, készpénzzel, számla ellenében. 10 évre 7200 Ft, 5 évre 4800 Ft, 60 év fölött 2500 Ft, 70 év fölött 1700 Ft.

Bizonyos krónikus betegségek esetén szakorvosi engedély szükséges, az ide vonatkozó jogszabályt a Jogszabályok, rendeletek menüpont alatt találják. A leggyakoribb, ami gondot okoz, a cukorbetegség. Minden cukorbetegnek diabetológiai hozzájárulás szükséges! Kérek mindenkit, hogy a lejárat előtt, idejekorán érdeklődjön a jogosítványával kapcsolatosan, hogy legyen ideje beszerezni az esetleg szükséges szakorvosi hozzájárulásokat, mert ennek hiányában nem tudjuk az az alkalmasságot megállapítani.

A jogosítványról, illetve az ehhez kapcsolódó vizsgálatokról további információ található a JOGOSÍTVÁNY menüpontban, melyet elérhet itt!

VÁRANDÓSGONDOZÁS:

                                                    
A várandósgondozás a háziorvoslás egyik feladata a sok közül. A várandósság, a másállapot, valóban egy "más állapot", és bár természetes és (jobb esetben) örömteli folyamat, a várandós anya különös odafigyelést igényel.

A várandósságot minden esetben a nőgyógyász állapítja meg. Szülésig ő a várandós "fő" gondozója, de semmivel sem szerényebb a védőnő funkciója, aki anyát és a magzatot mint szerves egységet gondoz és irányít a megfelelő, helyes életvitel felé.

A háziorvosnak sem csak elméleti feladatai vannak.  Bár kétségtelen, hogy a szükséges beutalókat a mindenféle előírt vizsgálatokra mi állítjuk ki, de a várandóst fokozott figyelemmel kísérjük. Fontos megjegyezni, hogy mindenféle egészségügyi problémával ugyanúgy kell jelentkezni a háziorvosnál, mint korábban, hangsúlyozva a várandósság meglétét.

Nem túl régen, egy egyszerűsítési törekvésnek köszönhetően a beutalási rend megváltozott, egy úgynevezett csoportos beutalót állítunk ki, (gondozási könyvben), melyen szerepel valamennyi szükséges vizsgálat és az is, hogy a várandósság mely szakaszában kell az adott vizsgálatot elvégezni. Két kivételtől eltekintve (Hepatitis+lues szűrés és vércsoport vizsgálat) ezzel a csoportos beutalóval kell megjelenni a vizsgálatokon. Természetesen a kimaradó két vizsgálatra is adunk beutalót.

Ide kattintva az ide vonatkozó jogszabályt olvashatják.

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az úgynevezett terhességi toxaemia észlelésére, melynek első és legfontosabb tünete a masszív vérnoymás emelkedés, ezért terhességben kiemelten fontos a vérnoymás kontroll.  Rendelési időben bármikor jelentkezhetnek vérnyomás mérésre. Amint korábban említettük, Erodium kártyával nem kell várakozni.

A terhességi toxaemia másik két tünete az alszár vizesedés, valamint fehérje ürítés a vizeletben. A vizelet vizsgálatot a rendelőben végezzük, de ezt nem mindig és mindenkinek, csak akkor, ha azt a körülmények, leletek és a terhességi kor szükségessé teszik, de erre mi figyelünk és idejében szólunk. ( A toxaemia a terhesség előrehaladtával fenyeget egyre jobban, ezért pld. 12 hetes terhesnél 100/70 Hgmm vérnyomás mellett további intézkedés ezügyben nem indokolt).

Fenyegető vetélés, illetve veszélyeztetett terhesség miatt táppénzes állományba a várandóst kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos írásos véleménye alapján vehetjük. A háziorvos nem jogosult ennek az elbírálására, így az eljárást a várandósnak a nőgyógyászánál kell kezdeményeznie, illetve minden ilyen irányú kérdést és kérést nála/vele kell megbeszélnie. Mi csak mintegy végrehajtjuk a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítását.

A szülési szabadságról az igazolást a terhesség végén, a szülés várható irőpopntja előtt 28 nappal állítjuk ki. Aki viszont a terhessége alatt táppénzes állományban van, nem kell éljen ezzel a jogával. Az ezirányú jogi szabályozásról hozzáértő személlyel (könyvelő) kell értekezzenek.

Összefoglalva: A várandósok gondozását a szülész-védőnő-háziorvos hármas karöltve végzi. Akinek problémája, vagy kérdése van, bátran fordulhat bármelyikünkhöz. Értelemszerűen a "szokványos" megbetegedések során (hurutos panaszok, lázas állapot, stb) a háziorvoshoz kell fordulni, és ugyancsak, (amint fentebb említettem) az időszakonkénti vérnyomás ellenőrzést is bármikor rendelőnkben elvégezzük.

SZOLGÁLTATÁSOK, DÍJTÉTELEK:    

                                       
Kormányrendelettel szabályozott háziorvosi díjtételek       

2. számú melléklet a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelethez

1.    Lőfegyvert munkakörükből eredően tartani szándékozó, illetve tartó személyek (I. csoport) lőfegyvertartásra való egészségi alkalmasságának pszichológiai vizsgálata   
          a) első fokon    7 200 Ft
          b) másodfokon    12 000 Ft
2.    Lőfegyvert tartani szándékozó, illetve tartó személyek (II. csoport) lőfegyvertartásra való alkalmassági vizsgálata   
     A.    orvosi alkalmassági vizsgálat   
          a) ha a 40. életévét még nem töltötte be:   
               aa)    első fokon    7 200 Ft
               ab)    másodfokon    10 800 Ft
          b) ha a 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem érte el:   
               ba)    első fokon    4 800 Ft
               bb)    másodfokon    7 200 Ft
          c) ha a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem érte el:   
               ca)    első fokon    2 500 Ft
               cb)    másodfokon    4 800 Ft
          d) ha a 70. életévét betöltötte:   
               da)    első fokon    1 700 Ft
               db)    másodfokon    3 200 Ft
     B.    pszichológiai alkalmassági vizsgálat   
               a)    első fokon    7 200 Ft
               b)    másodfokon    12 000 Ft
3.    Gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői alkalmassági vizsgálat   
          a)  ha a 40. - gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat esetén az 50. - életévét még nem töltötte be:   
               aa)    első fokon    7 200 Ft
               ab)    másodfokon    10 800 Ft
          b) ha a 40. - gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat esetén az 50. - életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem érte el:   
               ba)    első fokon    4 800 Ft
               bb)    másodfokon    7 200 Ft
          c) ha a 60. életévét betöltötte: de a 70. életévét még nem érte el:   
               ca)    első fokon    2 500 Ft
               cb)    másodfokon    4 800 Ft
          d) ha a 70. életévét betöltötte:   
               da)    első fokon    1 700 Ft
               db)    másodfokon    3 200 Ft
4.    Alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel    4 800 Ft
5.    Kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett   
          a)    vérvétel    3 200 Ft
          b)    vizeletvétel    1 600 Ft
6.    Látlelet készítése és kiadása    3 500 Ft
7.    Részeg személy detoxikálása    7 200 Ft
8.    Kábítószer hatása alatt álló személy akut ellátása    7 200 Ft
9.    Tengeri hajózási egészségi alkalmassági vizsgálat   
          a) tengeri hajózási szolgálatot teljesítő személy alkalmassági vizsgálata   
               aa)    az egészségi alkalmasság első vizsgálata    19 200 Ft
               ab)    az egészségi alkalmasság időszakos vagy soron kívüli vizsgálata    15 600 Ft
          b) I. és II. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők alkalmassági vizsgálata   
               ba)    az egészségi alkalmasság első vizsgálata    12 000 Ft
               bb)    az egészségi alkalmasság időszakos vagy soron kívüli vizsgálata    9 700 Ft
          c) III. és IV. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők alkalmassági vizsgálata   
               ca)    az egészségi alkalmasság első vizsgálata    9 700 Ft
               cb)    az egészségi alkalmasság időszakos vagy soron kívüli vizsgálata    7 200 Ft
10.    Igazságügyi szakértői tevékenység kivételével jogszabály által elrendelt vagy egyéb háziorvosi, orvosszakértői vizsgálatok és szakvéleményezés, kivéve, ha a vizsgálatra és szakvéleményezésre társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre való jogosultság megállapítása céljából kerül sor    7 200 Ft
11.    Hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata    9 700 Ft
12.    Hivatásos sportolók további sportegészségügyi szakvizsgálata    Az adott ellátásnak a közfinanszírozásban
érvényesíthető díja
13.    Repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat   
          a) 1. egészségügyi osztály   
               aa)    első, illetve kibővített (terheléses EKG, teljes körű szemészeti vagy teljes körű fül-orr-gégészeti vizsgálatra is kiterjedő) vizsgálat    28 700 Ft
               ab)    időszakos vizsgálat    16 100 Ft
          b) 2. egészségügyi osztály   
               ba)    első, illetve kibővített (terheléses EKG vizsgálatra is kiterjedő) vizsgálat    13 800 Ft
               bb)    időszakos vizsgálat    9 200 Ft
          c) 3. egészségügyi osztály   
               ca)    első, illetve kibővített (terheléses EKG, teljes körű szemészeti vagy teljes körű fül-orr-gégészeti vizsgálatra is kiterjedő) vizsgálat    28 700 Ft
               cb)    időszakos vizsgálat    16 100 Ft
14.    Az a mellkas-szűrővizsgálat (tüdőszűrés), melynek igénybevételére nem az egészségügyi hatóság által a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló miniszteri rendelet szerint kötelezően elrendelt szűrővizsgálat keretében, vagy nem a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló miniszteri rendelet szerinti korhoz kötött szűrővizsgálat keretében, vagy nem jogszabály által előírt, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 4. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti szakképzési intézményekben és felsőoktatási intézményben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor.    1 700 Ft
15.    A foglalkoztathatóság szakvéleményezése   
          a)    közfoglalkoztatási jogviszonyhoz szükséges szakvélemény esetén    1900 Ft/fő/eset
          b)    a büntetésként kiszabott közérdekű munka végrehajtásához szükséges szakvélemény esetén    1900 Ft/fő/eset
          c)    az a) és a b) pontban nem említett esetben    3300 Ft/fő/eset
16.    Járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás, kivéve
a) a térítésmentes védőoltással történő immunizálást és
b) - az a) pont hatálya alá nem tartozó körben is - a pneumococcus baktérium, a human papilloma vírus és az influenza megbetegedés elleni immunizálást    2 000 FtCopyright - 2018 RuggoStudio All Rights Reserved